Hoge bloeddruk

hoge bloeddrukBij iedereen wisselt de druk in de slagaders voortdurend. Tijdens de fase waarin de kamers van het hart samentrekken (systole) is de druk het hoogst, in de fase waarin het hart ontspant en tot rust komt (diastole) is de druk het laagst. Er wordt gesproken van een hoge bloed druk wanneer de systolische druk hoger is dan 140 of wanneer de diastolische druk hoger is dan 90. Een te hoge bloeddruk of hypertensie is geen ziekte maar een risicofactor en daarom ontstaan er veel misverstanden over een te hoge bloed druk.

Een hoge bloed druk kan lichamelijke klachten geven, maar meestal duid dit op andere oorzaken. Door de vele misverstanden over een te hoge bloeddruk denken veel mensen dat bijvoorbeeld de hoofdpijn, duizeligheid, moeheid of zelfs maagklachten worden veroorzaakt door de hoge bloeddruk. Deze klachten hebben vaak weinig tot niets te maken met de hoge bloeddruk en de arts zal dan ook verder onderzoek moeten doen naar de herkomst van deze klachten. Een hoge bloeddruk is dan wel geen ziekte maar het is wel een risicofactor. Hoe hoger de bloeddruk van iemand is hoe meer kans die gene heeft op een aantal gevolgen van arteriosclerose.

Oorzaken van een hoge bloeddruk/hypertensie

De meest voorkomende oorzaken van hypertensie zijn ziekten aan de nieren, bloedvaten, hormoonklieren of door zwangerschap. Als één van deze ziekten de oorzaak vormen voor een hoge bloeddruk wordt er gesproken over een secundaire of symptomatische hypertensie. toch word er In de meeste gevallen niet direct een oorzaak gevonden van hypertensie en dan wordt er gesproken over een essentiële hypertensie. Bij een essentiële hypertensie speelt een erfelijke aanleg een grote rol. De bloeddruk wordt ook altijd gecontroleerd bij mensen die vallen in de risicogroep van rokers, diabetes, verhoogd cholesterolgehalte en bij mensen waarbij in de familie hart en vaatziekten of ernstige hoge bloeddruk voorkomt.

De gevolgen van een hoge bloeddruk

De gevolgen van een hoge bloeddruk liegen er niet om, zo is de kans op Decompensatio Cordis enorm groot en de kans op bloedingen in het lichaam nemen ook aanzienlijk toe. Bij een te hoge bloeddruk is het van belang om te onderzoeken hoe groot het risico is op Decompensatio Cordis of bloedingen.

Behandeling van een hoge bloeddruk

De behandeling begint altijd met een gesprek en er wordt duidelijk gemaakt dat een te hoge bloeddruk geen ziekte is maar een risicofactor voor hart en vaatziekten. Hierbij komt ook naar voren dat een hoge bloed druk geen klachten veroorzaakt. Verder zal in het gesprek aangeraden worden om matig om te gaan met zout in producten en maaltijden. Het meest belangrijkste bij een hoge bloeddruk is om te stoppen met roken wanneer dit aan de orde is. Daarnaast is het verstandig om veel te bewegen en vooral als er sprake is van een hoge bloeddruk met overgewicht. Er kan als dit echt nodig is overgestapt worden op medicijnen, maar dit wordt meestal niet aangeraden bij een hoge bloeddruk.